• info@interieurontwerpstermaaike.nl
  • 0619765789
  • 0619765789
 

Magisch kleurenpalet

  • Geschreven door Maaike
  • 08 januari 2022

Magisch kleurenpalet

Een magisch kleurenpalet, wat ik daar mee bedoel, ga ik je uitleggen. Kleuren zijn niet weg te denken uit ons dagelijkse leven, ze spelen een enorme rol in ons bestaan. Ze prikkelen elke dag onze zintuigen, en verleiden ons tot het nemen van bepaalde keuzes. Ook hebben ze een enorme invloed op onze stemming elke dag. En daarom hebben kleuren dus een hele grote rol in het interieur, ze zorgen ervoor dat je iets wel of juist niet mooi vindt, en of jij je fijn of juist niet fijn voelt. Bewust en onbewust zorgen kleuren er dus voor welke bepaalde keuzes qua interieur je juist wel of niet maakt.

De keuze voor een bepaalde kleur zegt ook vaak wat over je karakter, dat is bewezen! Wist je bijvoorbeeld dat als jij graag voor rode kleuren kiest in je interieur dat je waarschijnlijk heel vastberaden en gepassioneerd bent? Of dat wanneer je graag veel groene kleuren om je heen hebt, jij waarschijnlijk heel zorgzaam bent en graag andere mensen helpt? Of bij bruin dat je praktisch ingesteld bent, en graag de handen uit de mouwen steekt om alles voor elkaar te krijgen?

Maar wat voor magisch effect heeft kleur nu op jouw stemming en gemoedstoestand? En welke kleur is dan de beste keuze voor jou? En voor jouw interieur? Wat is nu jouw magische kleurenpalet? Daar ga je nu achter komen.

Geel is de kleur van de zon en van die mooie grote zonnebloemen op die prachtige akkers in Frankrijk. Je hoort het al, geel geeft een gelukkig en opgewekt gevoel. Van geel word je blij! Alle reden dus om het muurtje achter je wasmachine en droger geel te sausen ;-). Je hoeft natuurlijk niet meteen voor felgeel te gaan, want alle andere tinten geel geven ook dit positieve effect.

Roze is natuurlijk dé meisjeskleur! Roze staat voor liefde, schoonheid, en romantiek. Maar roze heeft ook een heel positief effect op onze mind, we worden er namelijk energiek en zelfverzekerd van, en daarnaast zorgt het ook nog voor een lagere bloeddruk. Dus voor alle dames én heren, dat wordt roze muurverf halen!! Gegarandeerd gezelligheid!

Magisch kleurenpalet

Paars staat voor luxe en rijkdom, en geeft net als roze een boost aan je zelfvertrouwen! Paars staat voor troostend en waardigheid. Dit geldt trouwens voor de donkerdere variant van paars. Er zijn natuurlijk vele soorten paars, zoals lila of lavendel, maar die hebben meer de effecten van blauw, die lees je hieronder!

Blauw is de kleur van de blauwe hemel, en van de prachtige blauwe oceaan. Maar ook de kleur van ontspanning, van rust en vertrouwen. Blauw heeft een positieve invloed op je bloeddruk en zorgt ervoor dat je je beter kan ontspannen. Ben jij dus altijd druk, en ervaar je veel stress? Dan zijn blauwtinten in jouw interieur een slimme keuze!

Zwart is eigenlijk helemaal geen kleur, zwart geeft juist aan dat er helemaal geen kleur aanwezig is. Maar dat hoeft niet per se negatief te zijn natuurlijk! Houd jij van zwart, dan ben je waarschijnlijk erg conservatief en creatief! En als je de kleur zwart gebruikt in je interieur dan geeft zwart juist diepte en heeft het een krachtige uitstraling! Een prachtige zwarte muur kun je interieur een enorme (stoere) boost geven! 

Wit is natuurlijk het tegenovergesteld van zwart, en is net als zwart geen kleur. Wit staat natuurlijk voor helder en frisheid en voor openheid en waarheid, en het geeft ons een tevreden gevoel. Nu ben ik zelf geen fan van veel wit in huis, maar dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Want naast dat wit staat voor helder en frisheid, geeft het ook een kille, koele en steriele sfeer. Of zoals ik vertelde in mijn e-book, geeft wit eigenlijk juist helemaal géén sfeer. Desondanks kan het gebruik van wit in het interieur bij bepaalde personen juist heel positief zijn. Wit heeft dus 2 gezichten als je het mij vraagt!

Oranje betekent voor mij: Hup, Holland Hup en Koningsdag. Oranje roept opwinding en enthousiasme op! Oranje betekent energiek en vrolijk! Nou, dat klopt dan wel, want van een leuk feestje op Koningsdag word denk ik menig persoon wel enthousiast en opgewonden, nu al helemaal! Én er is dus een reden dat Basic-Fit het halve interieur oranje heeft gesaust, en die reden is níét dat jij lekker relaxed op TikTok gaat zitten scrollen, terwijl je de legpress een half uur bezet houdt, maar die reden is natuurlijk om jouw lekker op te zwepen en in het zweet te laten werken! Dus als jij nu ook thuis graag continu enthousiast en opgewonden wil zijn, dan doe je er dus goed aan om lekker met oranje aan de slag te gaan! In het geval van mijn man zou een oranje muur in de keuken dus heeeeel gunstig zijn, gunstig voor mij dan hè! ;-)

Rood is een kleur die hevige emoties op kan roepen zoals boosheid en agressie. Maar ook roept rood positieve emoties op zoals passie en vastberadenheid, en het zorgt in tegenstelling tot roze en blauw voor een verhoogde bloeddruk. Rood in je interieur zal zorgen voor een hoger energielevel, en is dus een goede keuze voor als jouw energiepeil en libido laag is!! Rood zorgt namelijk ook voor meer spanning in de slaapkamer! Het is namelijk niet voor niets dat alles bij en rondom de Moulin rouge in rood is gewenteld, en dat de dames van plezier in rood licht zitten. Overal zit een truc achter, en die truc is kleur en het effect van die kleur. In het geval van rood is dat effect dus zoals duidelijk mag zijn Passie!!

Groen is de kleur van de natuur, van bladeren en van gras en bomen. Ik houd van groen!! Want ik houd ontzettend van de natuur! Je kunt mij wakker maken voor een rondje door het bos! Echt! Groen heeft een hele positieve uitwerking op ons! Het maakt ons rustig, relaxed en het pept en frist ons op. Ook zorgt groen voor bewustwording, evenwicht en vermindert het stress. Groen is dus altijd een goed idee als het gaat om je interieur! 

Bruin heeft ook dezelfde magische effecten als groen! Dit komt door de associatie met de natuur. Daarnaast straalt bruin betrouwbaarheid én zorgvuldigheid uit, en geeft het een gevoel van rust en kracht.

Zoals je leest hebben kleuren dus onbewust effect op veel van jouw emoties en keuzes. Nu je weet welke kleuren welk effect hebben kun je gaan bedenken welke kleuren een goed idee zijn voor jouw interieur. Zorg uiteraard wel voor balans en ga niet overdrijven met 1 kleur, maar zorg voor balans. Dat doe je door de kleur te combineren met neutrale kleuren zoals grijs, zwart, bruin en wit. Aardetinten geven rust en zijn populair om mee te combineren. Alles draait om harmonie! Dat is de truc.

Houd ook rekening met de ruimte, een kleine ruimte zou je eigenlijk niet te donker moeten maken, en een grote ruimte juist niet te licht. Maar hier kom ik in een ander blog uitgebreider op terug.

Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit, maar in de kleur van je hart!! ~Frank Boeijen.~

~ Liefs Maaike ~

N.B. vind je het leuk om mijn e-book "Sfeer in je huis" te ontvangen? Vol met handige tips om zelf je interieur een sfeerboost te geven? Meld je dan hier aan om het gratis te ontvangen! 

Contact

Recente blogposts

Meer weten?

Neem gerust contact op, ik sta je graag te woord! Wil je eerst meer weten over wat ik te bieden heb en hoe mijn werkwijze is? Daar kom je achter via de opties pagina!