• info@interieurontwerpstermaaike.nl
  • 0619765789
  • 0619765789
 

Kamerplanten nieuws!

  • Geschreven door Maaike
  • 31 januari 2022

Deze blog wijd ik aan de kamerplant! Waarom? Omdat ze in vele opzichten heel belangrijk zijn voor ons en dus voor ons interieur! Misschien denk jij bij het woord "kamerplant" wel meteen aan van die oude huisjes met ouderwetse gehaakte vitrages voor het raam waar de vensterbanken vol staan met half verdorde planten in van die terracotta potten, zoals bij je opa en oma vroeger. Ik ook namelijk

Dit brengt mij trouwens ineens bij een leuke herinnering (mijn moeder zal dit anders zien denk ik ;-) ) van vroeger toen ik klein was en dus nog bij mijn ouders woonde! Wij hadden altijd jááárenlang een grote lange dunne soort cactus in de hoek naast de kast staan. Deze vreemde cactusplant had een hele rare en interessante eigenschap. Als je in de cactus een gaatje prikte kwam er allemaal witte soort melkachtige substantie uit, één keer raden hoe die cactus er op een gegeven moment uitzag en waar hij aan dood ging? Oeps, alsnog mijn gemeende excuses mam! Mijn broer en ik vonden dit namelijk ontzettend leuk én interessant en dus prikten we er regelmatig weer een gaatje in. Wat dus natuurlijk absoluut niet de bedoeling was en ook zeker niet mocht, want hij kreeg er allemaal lelijke plekken van. En buiten dat was het natuurlijk ook zielig voor deze oude cactus, maar ja, het bleef leuk! En zag mijn moeder weer een nieuw gaatje, wij hadden het natuurlijk niet gedaan ;-) Heerlijke tijd trouwens, als ik er zo aan terug denk.

En nu ik het toch over cactussen heb! Ik vind ze zelf tegenwoordig dus ook hartstikke mooi om in huis te hebben! Ik heb er dan ook al meerdere gehad, van die mooie grote in een stoere pot, helemaal geweldig! De reden dat ik er dus al meerdere heb gehad is dus omdat ze het schijnbaar bij ons niet zo fijn vinden en dus steeds gaan rotten en dan doodgaan. En NÉÉ, ik prik er geen gaatjes in! Misschien moet ik toch mijn kinderen nog eens aan de tand voelen.

Anyway, om terug te komen op het kamerplantenverhaal dat ik dus met jullie wil delen is dus dat planten in je woning en/of op je werkplek hééélemaal HOT zijn! Want, zo wordt er bewezen én beweerd "planten zijn je grootse vriend"! Waarom? Uit meerdere onderzoeken is dus namelijk gebleken dat planten om je heen zorgen voor minder stress en ziekte. Je begrijpt dat ik hier nu zit in een soort van jungle! Geen stress en ziekte voor mij! Het werkt! Althans, tot nu toe! Daarnaast vind ik het trouwens wel wat hebben, mijn man gooit er hier af en toe een Tarzankreet uit en ik slinger net als Jane soms even in gedachten samen met hem van liaan naar liaan. Zie je het werkt, ik werk en dagdroom tegelijk en dus doen ze hun werk! Alhoewel die tarzankreet oprecht werkelijkheid is op dagen dat mijn man zich óók zo gelukkig waant tussen al onze groene vrienden hier.

Naast dat die planten dus zo stressverlagend zijn zorgen ze ervoor dat je productiviteit verhoogt en dat je geheugen, focus én creativiteit een boost krijgen. Ook weer "check" in mijn geval. Ik vind het allemaal zeer goede redenen om zo snel mogelijk een uitje naar de dichtstbijzijndste plantenkwekerij te maken! Want niet geschoten is altijd mis, zeggen we hier altijd. Én, want we waren er nog niet, volgens een onderzoek van de University of Michigan presteert het geheugen van ons mensen 20% beter én maak je minder fouten met meer groen en planten om je heen! En ook niet onbelangrijk, planten zuiveren de lucht en zorgen voor extra zuurstof! Naast het bewezen feit dat planten dus vele positieve effecten op ons als mens hebben, zijn het natuurlijk ook sfeerbommetjes in je woning, tenminste … als je een beetje groene vingers hebt! Anders een kleine tip van mijn kant, kies voor vetplantjes!

Trouwens! Al die voordelen die die beruchte kamerplanten bieden, gelden natuurlijk ook voor mooie boompjes op stam zoals bijvoorbeeld die prachtige olijf met zijn grijsgroene bladeren die die heerlijke mediterrane sfeer geeft. I love it! Zet deze boom in een grote stoere pot in je woonkamer en je hele woonkamer komt meteen tot leven. Dat staat echt geweldig en geeft zo ontzettend veel karakter en sfeer aan je interieur! Ik zeg doen! Maar …, weer even een kleine tip: zet hem op een lichte zonnige plaats in je woonkamer, anders eindigt hij net zoals de cactussen in mijn verhaal hierboven, en dat wil je hem niet aandoen! Geef hem veel licht, zon en liefde en dan zal die prachtige olijfboom je heel veel plezier brengen! Overigens gedijen wij mensen ook heel goed op veel licht, zon en liefde. Dus nog weer een kleine tip van mijn kant, o wacht ik maak er een rijmpje van dan blijft hij misschien beter hangen: Licht, zon én liefde zijn voor velen een wens, straal dit voort en verblijd je medemens. Tadaaá!

 

Het laatste voordeel van de kamerplant die ik vandaag in deze blog ga vertellen is dat veel kamerplanten in je woning zorgen voor een geluidsdempend effect. Heb je dus bijvoorbeeld geen gordijnen of vloerkleed in je huiskamer en heb je daardoor last van gegalm? Dan is mijn tip: hang gordijnen op en leg een vloerkleed neer! Nee, grapje natuurlijk, de tip is: zet her en der een leuke kamerplant neer, of hang ze op, óók leuk en je zal gelijk veel minder last hebben van gegalm. Om nog even terug te komen op dat vloerkleed en gordijnen, daar leg ik meer over uit in mijn e-book "Eerstehulp bij een sfeerloos interieur". Dit moet je natuurlijk niet te letterlijk nemen, er staan gewoon leuke en handige tips in voor hoe je makkelijk en snel meer sfeer in je woning creëert. Vind je het leuk om dit e-book aan te vragen, dan kan dat via mijn homepage waar het invulformuliertje hiervoor vanzelf verschijnt! Vul deze in en je zult het e-book ontvangen en daarop volgend mijn e-mails met leuke interieurtips en weetjes.

Tot zover mijn plantensprookje. Het zijn trouwens echte levende wezens, hè, die kamerplanten! Dus houd je vooral niet in, want hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Liefs Maaike

N.B. vind je het leuk om mijn e-book "Sfeer in je huis" te ontvangen? Vol met handige tips om zelf je interieur een sfeerboost te geven? Meld je dan hier aan om het gratis te ontvangen! 

Contact

Recente blogposts

Meer weten?

Neem gerust contact op, ik sta je graag te woord! Wil je eerst meer weten over wat ik te bieden heb en hoe mijn werkwijze is? Daar kom je achter via de opties pagina!