• info@interieurontwerpstermaaike.nl
  • 0619765789
  • 0619765789
 

Aan de slag..

Niet te moeilijk denken!

  • Geschreven door Maaike
  • 09 september 2022

Als het om de kleuren voor muren in je huis gaat dan kan ik kort en krachtig zijn! Want daar heb ik een hele sterke persoonlijke mening over! En die is: geen witte muren in je huis! GÉÉN WIT!! Wit is kil, wit is koel, wit is koud, wit is saai! Wit is zelfs niet eens een kleur! Wit zal géén toegevoegde waarde zijn wat betreft de uitstraling en sfeer van je huis- of slaapkamer!

Wit zou verboden moeten worden als je het mij vraagt ;-), wat de kleur van de muren betreft dan hè. Máár, dat is mijn persoonlijke mening! En het kan heel goed zijn dat we die mening niet delen. Maakt natuurlijk niets uit want ieder zijn ding!

Wit vergeelt ook met de tijd en het wordt smerig. Na een paar jaar is wit ook niet meer wit, maar vies, grauw en geel. Nou ja, dan is het probleem van géén wit wel gelijk opgelost natuurlijk! Haha

Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen! Bepaalde interieuren kunnen het wel heel goed hebben. Maar dan is alles er ook zo precies op gematcht en gestyled door een interieurprofessional dat het wel mooi KAN zijn. Maar over het algemeen is het gewoon NEE ;-)

Met witte muren zorg je er namelijk voor dat al je prachtige meubels en accessoires niet mooi tot hun recht komen, én het geeft geen diepte in je interieur en al helemaal geen sfeer! Als jij een persoon bent die net als ik van een beetje avontuur, beleving en gezelligheid houd, dan houd je dus niet van saai en smeer je gewoon lekker een kleurtje op je muren!

Veel leuker!!

Daar bedoel ik natuurlijk niet mee dat je gelijk met felroze of appeltjesgroen aan de slag moet gaan, maar gebruik bijvoorbeeld mooie zachte pastel of aardetinten! Combineer die met elkaar of met een warmere donkerdere tint uit diezelfde kleurlijn (hoeft niet per se) maar dat is wel mooi.

Geef bijvoorbeeld de langste muur in je kamer die zachte kleur, en doe dan bijvoorbeeld de warmere (donkerdere) kleur op de korte kant van de woonkamer, of precies andersom. Dat zal prachtig staan, en geeft meteen warmte, sfeer en veel meer uitstraling en beleving! Beloofd! En het hoeft natuurlijk niet per se verf te zijn! Je kunt ook kiezen voor een mooi behang of een stoer materiaal zoals hout of kurk, leer of metallicstuc etc. De keuze is reuze! Daarmee zul je de muur er echt uit laten springen en zo wordt die een echte eyecatcher in de ruimte, supergaaf toch?! Hier zie je een paar voorbeeldfoto's van mijn eigen kantoor waar ik een kurkwand, een fotobehang en een leren muur heb!

Als je meerdere tinten van dezelfde kleur gebruikt, dan noem je dat een ton sur ton palet. Als je die toepast op de kleuren van je muur, dan zit je altijd goed! Is de ruimte die je aan wil pakken wat kleiner en donkerder, kies dan voor meer lichtere tinten, en in een grotere ruimte kun je wat meer donkerdere tinten toepassen. Het is natuurlijk ook maar net wat je voor uitstraling aan de ruimte wil geven. En smaken verschillen. Het belangrijkste is dat je doet wat je zelf mooi vindt! Daar draait alles om, toch? De een voelt zich comfortabel in een warme en donkere ruimte, en de ander weer in een frisse lichte ruimte. Om die reden kan ik ook geen specifieke kleuradviezen geven, want er is niets persoonlijker dan je eigen huis en interieur!

Houd je wel van iets meer uitdaging qua kleur, geef dan 1 muur gewoon een lekkere opvallende kleur die eruit springt! Maar laat deze kleur dan wel weer ergens terugkomen in je interieur! Dat geeft meer eenheid!

Net zoals hieronder!

Wat betreft het gebruik van een ton sur ton palet, kun je ook weer hetzelfde doen met de kleuren van je meubels. Kies een kleur die je mooi vindt (voor bijvoorbeeld je bank) en gebruik dan van diezelfde kleur andere tinten voor de rest van je meubels. Zo zal alles mooi samenkomen en zorgen voor rust en harmonie.

En voor je accessoires precies hetzelfde verhaal!

Maar ben je nu een echte kleurenfreak! Dan is appeltjesgroen, zonnebloemgeel of knalroze helemaal niet zo’n slecht idee ;-). Het is jouw feestje! Alles draait om jou en waar je je blij en happy bij voelt! En heb je een gokje genomen en je muren gesaust, maar schrik je van het eindresultaat? Geen stress, dan kies je een andere kleur en ga je er gewoon weer overheen! Niets aan de hand. Ja oké, het is extra werk en het kost je nog een blik muurverf, maar er zijn ergere dingen, toch? 

Ga je liever voor meer zekerheid wat kleur betreft, maak dan een soort van moodboard en plak daar de kleuren en plaatjes op die je mooi vindt (plaatjes of kleuren van meubels en/of accessoires) Bij de bouwmarkt kun je oneindig veel kleurenstaaltjes vinden. Neem mee wat je mooi vindt en ga er lekker mee puzzelen. Bekijk de kleurenstaaltjes ook altijd even in het buitenlicht, dan vallen ze soms net weer anders uit. Op deze manier kun je goed zien of alles goed met elkaar matcht! Word je blij en enthousiast van alle tinten op jouw moodboard, ga er dan voor!! Is het een chaotisch plaatje geworden waar je veel onrust bij voelt! Puzzel dan gewoon nog even door totdat het plaatje voor jou helemaal prettig en fijn voelt. En maak je toch een misser qua kleur! No problem, gewoon er weer overheen gaan met een betere kleur! De aanhouder wint!

En ik spreek uit ervaring hoor! Ook ik heb wel eens een dikke misser gemaakt! Ik was helemaal ondersteboven van een prachtige (iets te felle) zalmroze kleur, maar eenmaal op de muur bleek het de totaal verkeerde keuze helaas. Balen! Maar ja, wat doe je eraan. Gewoon weer op naar de bouwmarkt, nieuwe kleur uitkiezen, muziekje aan en gaan met die banaan. En bij die ene keer is het heus niet gebleven hoor (sssst). Soms is het vallen en opstaan, maar daar leer je van. That's life!

Maar ik beloof je dat een mooi kleurtje op je muur een groots effect zal hebben op je humeur en de sfeer in huis. Het is dé basis waarmee je begint bij het creëren van een sfeervolle ruimte. Sla je de basis over, dan sta je al met 5-0 achter ;-)

Vind je het leuk om meer te lezen over kleuren en wat voor magisch effect welke kleur heeft in jouw interieur? Lees dan hier de blog “Magisch kleurenpalet”. En ontdek welke kleur voor jou een goede keus is!

Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit, maar in de kleur van je hart! ~Frank Boeijen~

Succes! Heb je er toch liever mijn hulp bij, dan kom ik je met alle liefde helpen! Kijk hier bij opties welke vorm van hulp het beste bij jouw past! En wie weet tot gauw!

~Liefs Maaike~

Recente blogposts

Meer weten?

Neem gerust contact op, ik sta je graag te woord! Wil je eerst meer weten over wat ik te bieden heb en hoe mijn werkwijze is? Daar kom je achter via de opties pagina!