• info@interieurontwerpstermaaike.nl
  • 0619765789
  • 0619765789
 

Stalen deuren tips

Stalen deuren tips

  • Geschreven door Maaike
  • 14 februari 2023
  • 5 minuten leestijd

Stalen deuren, ze gaan tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank. Het is zo druk in deze branche dat je tegenwoordig bij de meeste winkels minimaal 8 tot 12 weken zal moeten wachten op je deur. Ze zijn hot, een trend! En je weet wat ze daarover zeggen: The trend is your friend!

Zelf vind ik ze ook helemaal geweldig hoor, mijn oog is gevallen op een prachtige op maat gemaakte stalen deur tot aan het plafond. Mijn wederhelft en ik zijn een tijdje geleden op pad geweest om inspiratie op te doen voor een nieuwe stalen deur van de kamer naar de gang. Dit wil ik al heel lang, maar wegens andere projecten in huis kwam het er steeds niet van. Ondertussen is de landelijke deur met acht ruitjes en tig glaslatten me een doorn in mijn blauwe oog. 

We vonden onze deur. Het was liefde op het eerste gezicht. Deze deur met zijn stoere look en prachtige rookglas was helemaal het einde. Die wilde ik! Tot we te horen kregen welk prijskaartje daarbij hoorde, ik hoefde niet naar links te kijken om erachter te komen wat mijn man hier van vond. Dag mooie deur dat ging hem niet worden. De prijs laat ik maar achterwege. 

Ik weet niet hóe het kan, maar ik heb een neus voor dure materialen en spullen. Zo vervelend! Alles wat ik mooi vind en aanwijs zonder te weten wat het kost is altijd standaard het duurste dat er bij zit. Ik doe het er niet om, maar het is altijd weer hetzelfde liedje. Mijn liefde voor prachtige robuuste en karakteristieke materialen zit erg diep. En de hand van mijn man dus ook altijd diep in de buidel.

Vindt hij niet leuk! Maar ja uhhh, het is nu eenmaal gewoon een feit "a happy wife is a happy life" ik kan dat beamen! 

Stalen deuren tip nr 1

Dus wat nu? Dat vraagt weer om een creatief idee en plan. Gelukkig wist ik een goede oplossing/ plaatsvervanger voor de te dure stalen deur. Mijn lieve buurtjes hebben het na mijn advies aan huis ook toegepast en dus weet ik hoe mooi het kan worden, zie hieronder de foto's. Het is misschien net even anders, maar uiteindelijk geeft het bijna exact dezelfde look.

 

De meeste stalen deuren die online te koop zijn zijn stomp en worden geleverd inclusief kozijn. Deze deuren sluiten d.m.v. een magneet. Het is dan geen opdekdeur met een klink zoals de gebruikelijke binnendeuren. Vaak als je een mooie stalen deur ziet, heeft die een bijpassende stoere stalen handgreep, dit past dan ook het mooiste bij deze deur. Hoe ga je dit nu oplossen in combinatie met je bestaande kozijn?

De deuren inclusief kozijn zijn niet zo heel duur, maar wel onhandig wat de maat van het kozijn betreft. De meeste huizen hebben namelijk een kozijn tot aan het plafond met een ruitje o.i.d. bovenin. Maar de online deuren inclusief kozijn zijn dat niet. Dit is dus een iets lastigere klus aangezien je dan je hele kozijn eruit moet slopen en bovenin een nieuw muurtje zal moeten creëren. Voor de handige doe-het-zelver is dit natuurlijk prima te doen.

Een hele goede oplossing als je een bestaande houten of aluminium kozijn hebt, is het verven van je kozijn in dezelfde kleur als de deur die je gaat bestellen, en er vervolgens een stalen opdekdeur in hangen. Maar welke deur bestel je nu? Natuurlijk ga je eerst meten. Alle deuren hebben standaard maten. Meet je deur op en zoek op Google naar een stalen deur in die maat. Zoals ik al eerder heb aangegeven zijn de meeste stalen deuren die je kan bestellen stomp, dus past dat niet in jouw bestaande kozijn waar nu een opdekdeur inzit.

Zoek dus online naar: stalen opdekdeur op maat, dan zal je bij meerdere bedrijven de optie tegen komen voor een stalen opdekdeur in jouw maat of hij kan op maat worden gemaakt. Hier kun je je eigen model deur uitkiezen, je maten ingeven voor de hoogte en breedte, of het een links of rechtsdraaiende deur moet zijn, welke kleur etc. Ook kun je kiezen wat voor glas je erin wilt, zoals bijvoorbeeld helder, melk of rookglas. De scharnieren zullen altijd op de juiste plek zitten i.v.m de standaard maten. Wat betreft kleur komen er steeds meer opties bij. Bij sommige leveranciers kun je zelfs helemaal je eigen ralnummer uitkiezen en doorgeven, dan spuiten ze hem in de gewenste kleur. Top toch!

Er komen wel steeds meer bedrijven bij die stalen deuren produceren waar wel een klink in zit waardoor deze helemaal perfect in je bestaande kozijn zal passen. Persoonlijk vind ik het iets minder mooi passen bij een stoere stalen deur, een klink. Maar het wordt zo wel steeds makkelijker om mee te doen met de stalen deuren trend ;-). Zie hieronder wat voor ontwerpen en kleuren er zoal zijn. Deze voorbeelden zijn van Thuis in Staal in Barneveld. Hier kun je prachtige op maat gemaakte deuren en kozijnen aanschaffen. Tevens hebben ze een budgetlijn met een ruime keus. Een aanrader!

Via de desbetreffende leverancier kun je het ralnummer opvragen van de kleur die je hebt gekozen voor je prachtige stalen deur. Dat is handig want dan kun je je bestaande kozijn gaan verven in de juiste kleur met metaallak. Neem het kozijn goed af en maak hem vetvrij. Daarna moet je hem even een beetje opschuren en weer afnemen. Plak alles rondom je kozijn dan goed af en dan is hij klaar voor de geweldige metamorfose die hij zal ondergaan d.m.v. metaallak. Voordat je gaat beginnen met de metaallak is het wel belangrijk dat je het kozijn eerst in een primer zet dat zal voor een betere hechting van de metaallak zal zorgen. Het kost wat energie, maar dat zal het uiteindelijk dubbel en dwars waard zijn.

Als jouw opdekdeur eenmaal is geleverd is het alleen nog een kwestie van ophangen in je mooi geverfde bestaande kozijn. Houd er wel rekening mee dat een stalen deur flink wat zwaarder is dan een gewone deur. Om hem dus gemakkelijk terug te hangen in de scharnieren is mijn advies om hiervoor twee raamzuignappen te gebruiken. Zet aan beidde kanten van de deur een zuignap op het glas en begeleid zo de deur samen in de scharnieren.

Omdat de stalen deur werkt met een magneetsluiting zal je er een magneetje bij ontvangen. Deze plak je heel gemakkelijk aan de binnenzijde op de platte kant van je kozijn ter hoogte van je handgreep, of het midden ervan. In de stalen deur zal al een magneetje zitten waardoor die nu netjes aansluit op het magneetje dat je hebt geplaatst. Appeltje-eitje. 

Zo heb je toch je stalen deur, maar dan in combinatie met jouw eigen bestaande kozijn. Scheelt veel sloopwerk en kosten, maar toch heb je alsnog dat prachtige effect dat je graag wilde. Win win situatie als je het mij vraagt. 

Deze tip geef ik dan ook vaak als interieurontwerpster aan mijn klanten die graag een industriële look willen d.m.v. een stalen deur, maar die er niet het bedrag voor over hebben om zo'n dure deur aan te schaffen. Een perfecte tussenoplossing als je het mij vraagt.

 

Stalen deur tip nr. 2

Een nog goedkopere tussenoplossing is om een houten deur met een moderne industriële look in je bestaande kozijn te hangen. Deze zijn ten opzicht van stalen deuren nog veel goedkoper. Ook hierin kun je je model kiezen, je maat, het type glas, links of rechtsdraaiend etc. Deze deuren moeten over het algemeen nog wel afgelakt worden. Ze zijn al in een zwarte grondverf gezet als je ze aanschaft, dus een beetje handig persoon lakt hem thuis voorzichtig af in de desbetreffende kleur naar keuze. 

Ook hierbij geldt natuurlijk dat je ook weer het kozijn in dezelfde kleur af moet lakken om het een mooi geheel te maken. Deze houten deuren zijn wel voorzien van een klink en een sluiting, dus zullen ze perfect passen in je kozijn. Heb je een aluminium kozijn waar je een houten moderne deur in wilt hangen? Let er dan wel op dat je voor het aluminium de metaallak gebruikt en voor je houten deur houtlak. Laat je hierover even informeren bij de bouwmarkt. Wel zo handig!

Ook deze moderne houten deuren zijn behoorlijk zwaar en moeten d.m.v. raamzuignappen opgehangen worden. In principe heb je voor deze twee opties verder niemand nodig naast jezelf en een handig hulpje om deze metamorfose te verwezenlijken. Ideaal toch? Ook dit scheelt je weer een aanzienlijk bedrag waarvan je nog wat anders leuks kan halen. ;-)

Ook ik zal er gauw aan moeten geloven aangezien ik mijn stalen opdekdeur al in het online winkelmandje heb liggen. Dat wordt weer schuren en schilderen geblazen. Maar hé het is voor een goed doel: onze langverwachte elegante stalen deur, maar dan voor een prijs waarvan mijn wederhelft minder gaat stuiteren! Hij blij, ik blij iedereen blij.

 

Stalen deuren tip 3

Houd je net als ik wel van een uitdaging, en ben je niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken? Dan kun je ook nog gaan voor een stalen taatstdeur! Hierbij heb je helemaal geen kozijn nodig, en dus zul je het gat van je "oude" kozijn netjes moeten afwerken alvorens je er deze deur in kan monteren. Een taatsdeur is een deur die beide kanten op kan draaien tot een hoek van 90 graden. Ook een hele handige uitvinding, vind ik. Bij deze deur heb je dus helemaal geen sluiting nodig, hij sluit na het openen precies in het midden van de opening d.m.v een bijgeleverd systeem die je nodig hebt bij het plaatsen van deze deur.

Het is erg elegant, zo'n taatsdeur, omdat deze deur geen kozijn heeft, valt deze deur mooier weg in de muur. Heb je nu een hal/gang waar het veel tocht dan adviseer ik deze deur niet om te gebruiken als overgang van je hal naar de woonkamer. Want dat is in mijn ogen het enige nadeel aan deze deur, er blijven kleine kiertjes rondom de gehele deur. In combinatie met een tochtige ruimte is dat dus niet de beste oplossing, ook al is het mooi. Ook hierbij kun je weer vele modellen, kleuren en tinten glas kiezen.

Een tijdje geleden heb ik deze deur geadviseerd en ontworpen voor een klant. Deze deur heeft een gedeelte vast glas met daaraan een vrij brede taatsdeur die op maat is gemaakt. Mijn klant wilde meer verbinding met de hal en een mooie open doorkijk. Dat is goed gelukt met deze prachtige stalen taatsdeur. Zie hieronder de voor en na foto's van deze klus. Ben je geïnteresseerd in alle voor en na foto's van deze opdracht dan kun je deze hier bekijken.

Zou je graag mijn advies willen over wat voor jou de beste opties zijn wat jouw interieur betreft, schroom dan niet om contact met mij op te nemen, ik sta je graag te woord.

~ Liefs Maaike ~

Recente blogposts

Meer weten?

Neem gerust contact op, ik sta je graag te woord! Wil je eerst meer weten over wat ik te bieden heb en hoe mijn werkwijze is? Daar kom je achter via de opties pagina!