• info@interieurontwerpstermaaike.nl
  • 0619765789
  • 0619765789
 

Meten is weten!

  • Geschreven door Maaike
  • 10 december 2021

Vandaag gaat mijn blog over meten, en zoals de titel al zegt, meten is weten! 
Daar ga ik vandaag als interieurontwerpster even verder op in, waarom? Omdat meten superbelangrijk is. Niet alleen in de keuken, of in de kledingzaak is passen en meten belangrijk, maar juist ook als het om je interieur gaat.
En dan bedoel ik vooral, als je van plan bent om "nieuw" interieur aan te schaffen. Als interieurontwerpster kom ik regelmatig tegen dat de personen in kwestie totaal geen idee hebben hoe ze hun bank (bijvoorbeeld) neer moeten zetten, en of het allemaal wel past!?
En waar moet dan nog de fauteuil, de kast, en salontafel, past dat allemaal wel? Ik kom zelfs bij mensen die al een bank op de gok gekocht hebben, want hij leek perfect in de winkel, maar eenmaal thuis valt die helaas totaal verkeerd uit qua afmeting! Veel te groot of lomp of juist veel te klein en ielig, SHIT …en nu?

Vandaar deze blog METEN IS WETEN! Want dat is de truc naar een perfect en harmonieus ingerichte kamer! Want alles waar TÉ voor staat is al niet goed, hè? TÉ groot, TÉ klein, néé..., het moet gewoon goed zijn, alles moet passen en in balans zijn, dan is het pas goed! Maar dat is mijn mening, en die is misschien soms net even te perfectionistisch op zijn tijd, maar ja, ik ben natuurlijk niet voor niets interieurontwerp gaan doen, dat vergt wel enige precisie natuurlijk.
Maar even terugkomend op dat meten. Want ook al meet je exact de maten op van de betreffende meubels, en van de in te richten ruimte, dan nog maak je gemakkelijk fouten. Dat komt omdat je niet "echt" ziet hoe de bank en/of kast straks daadwerkelijk in de ruimte zal staan. 

En daarom gebruik ik dus altijd mijn schilderstapetruc ;-), nou oké..., niet áltijd, maar wel vaak, en meestal in ons eigen huis. Ik zeg natuurlijk niet als interieurontwerpster bij mijn klant van joh, momentje, ik pak even mijn rol schilderstape, om vervolgens lekker daar de boel vol te tapen. Nee..., dat is niet erg professioneel. En mijn visualisatievermogen en ruimtelijk inzicht zijn gelukkig door jaren heen sterk genoeg ontwikkeld dat ik het dus niet hoef toe te passen bij mijn klanten. Maar …, ik adviseer het wel, als mijn klant zelf wil gaan kijken naar meubilair.

Maar hoe doe je dat nu? Dat meten met tape! Simpel! Kijk welk meubel je mooi vindt, dat je ergens hebt gezien, en zoek de maten op, die staan er altijd wel bij vermeld. Dan ga je de breedte, lengte en dieptematen van het betreffende meubel afplakken op de vloer van de betreffende ruimte. Je weet waarschijnlijk heus al wel waar je je bank of stoel of kast neer wilt zetten? Daar plak je dus de maten precies af op de vloer, en mocht je de muren nu nog moeten behandelen, dan kun je ook de hoogte afplakken op de muur. Doe dit natuurlijk niet als je er al een mooi behangetje op hebt zitten, want je zit er natuurlijk niet op te wachten dat die naderhand in stukjes meekomt aan je tape! Sommige behangetjes of gesauste muren kunnen het overigens best nog prima handelen hoor, zo'n stukje tape, máár …, op eigen risico! Ik heb je gewaarschuwd ;-)

Als je dit vervolgens doet met al je meubels die je mooi vindt en graag aan wilt schaffen, dan heb je dus nu een soort van "idee" van hoe groot de meubelen in het echt zijn, en hoe ze ten opzichte van elkaar staan. Want het is vast niet je bedoeling dat je een bank koopt die net voorbij de opening van je schuifdeur staat, of dat je bijna amper nog om je salontafel heen kan lopen etc. Zelfs een vloerkleed kun je prima uitmeten d.m.v. de tape. Handig toch?

Maar wat nu, als je nog niet in je nieuwe of verbouwde huis deze truc kan toepassen? Omdat je nog niet bij de ruimte kan komen, omdat het nog niet af is? Terwijl de meubels die je mooi vindt natuurlijk een lange levertijd hebben, en jij dus al je meubels uiteraard z.s.m. wilt bestellen?! Dan ga ik het even ietsje moeilijker maken voor je, maar ook dit is uiteindelijk een fluitje van een cent, écht!

Neem de maten van je nieuwe huis, of verbouwde huis, of kantoorpand of whatever, en teken een plattegrondje op schaal met deze maten, natuurlijk alleen de maten van de ruimte waar het om gaat. Nou, dat snapt iedereen, toch? Vervolgens ga je in diezelfde schaal de maten van je meubelen uitrekenen, en dan tekenen maar! Dat geeft "bijna" hetzelfde effect, alhoewel je hier iets meer naar de maten zal moeten kijken. Geef duidelijk op de plattegrond aan waar de ramen, deuren, stopcontacten en schakelaars zitten, en markeer dit even met een stift. Op deze manier kun je ook redelijk goed zien hoe alle meubelen ten opzichte van elkaar staan, en of je genoeg loopruimte, en zitruimte om je eettafel etc. hebt. Wat een lifehack of niet dan? Tot zover mijn detailleerde schilderstapetruc!

Ik hoop dat ook jij hier wat aan hebt, mocht je ook moeite hebben met maten inschatten. Ik hoop dat ik jou en anderen hiermee de ellende kan besparen van verkeerd ingeschatte dure aangeschafte meubelen, en/of andere items, want dat is zonde van je tijd én geld. Voor datzelfde geld, had ik dan namelijk ook wel een prachtig ontwerp voor je willen maken ;-) win-winsituatie!
Dit is eigenlijk wat ik graag met jullie wilde delen! Want meten is weten, en delen is lief, dus!


~ Maaike ~

N.B. vind je het leuk om mijn e-book "Sfeer in je huis" te ontvangen? Vol met handige tips om zelf je interieur een sfeerboost te geven? Meld je dan hier aan om het gratis te ontvangen! 

Contact

Recente blogposts

Meer weten?

Neem gerust contact op, ik sta je graag te woord! Wil je eerst meer weten over wat ik te bieden heb en hoe mijn werkwijze is? Daar kom je achter via de opties pagina!